Blogi

Kirja selkäkivusta tekeillä

Torstai 25.5.2017 klo 21:50

Selkakipu_ja_mielen_voima.jpgYksi unelmistani näkee syksyllä päivänvalon, sillä kirjoitan parhaillaan yhdessä, loistavan Jaana Hautalan, kanssa kirjaa selkäkivusta ja mielen voimasta. Olen aina ollut ammatillisesti erittäin kiinnostunut selkäkivusta, josta minulla on myös omakohtaista kokemusta. Minulla on myös lähes 26-vuotta ammatillista uraa takana, selkäkipujen hoitamisen parissa.

Toistuva ja pitkäaikainen selkäkipu, koskettaa ihmistä kokonaisvaltaisesti. Kipukierteen katkaisemisessa tilannetta pitää tarkastella bio-psyko-sosiaalisten linssien läpi. Sieltä löytyvät usein ne oikeat avaimet, joilla saadaan viimeiset lukot avattua, jotta paraneminen voi olla mahdollista. Selkäkivusta voi parantua, tekemällä oikeita asioita, ja ajattelemalla uudella ja tutkitusti vaikuttavalla tavalla.

Otavan julkaisema, kansalaisille kirjoitettu kirja, "Selkäkipu ja mielen voima" ilmestyy syksyn kirjamessuille lokakuun lopulla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: selkäkipu, osteopatia, selkäkivun hoito

Koira lopetti ontumisen ja on taas kunnossa -vai onko?

Lauantai 12.11.2016 klo 8:38 - Jerry Ketola, osteopaatti

limp.jpgMonelle koiran omistajalle on tuttu tilanne, että koira alkaa ontumaan. Useimmiten ontuminen alkaa kaatumisen, liukastumisen tai törmäyksen seurauksena kun jalkoihin ja muualle koiran kehoon kohdistuu äkillinen ja ennalta-arvaamaton liike. Tyypillisiä tilanteita on liukkaalla tiellä tapahtuva jalan lipeäminen tai harrastuksissa tapahtunut törmäys esimerkiksi estettä päin. Useamman koiran perheessä koirat saattava törmäillä keskenään ja osumia tulee eri puolelle kehoa. Koiran ontuminen alkaa usein lähes välittömästi vamman jälkeen tai muutaman tunnin kuluttua siitä.

Yksi tyypillisimmistä ontumista aiheuttava asia on lihaksen tai lihas-jänneliitoksen venähdys, revähdys tai repeämä. Edellä mainitut käsitteet kuvaavat kudokseen kohdistuneen vamman laatua eli vaurion astetta. Yhteinen nimittäjä tällaisissa vammoissa on lihakseen kohdistuva nopea ja ennalta-arvaamaton ja hallitsematon liike-energia, joka ylittää lihaskudoksen venytystä sietävän rajan. Riippuen kudokseen kohdistuneen liikkeen voimasta, voidaan arvioida ja päätellä vamman laatua ja arvioida kudoksen paranemisnopeutta. Vamman vakavuutta voidaan päätellä myös koiran oirekuvasta ja ontumisen asteesta.

Miten venähdys ja revähdys tai repeämä eroavat toisistaan? Näitä nimityksiä vammoista käytetään usein ymmärtämättä tarkemmin niiden eroja ja merkitystä koiran elämään tai toipumiseen. Karkeasti voidaan luokitella niin, että venähdykset ovat lievempiä kuin revähdykset tai repeämät. Lievempi vaurio tarkoittaa, että kudoksen venyvyyden sietoraja on ylittynyt vähemmän kuin repeämässä. Lihaksen venähdys paranee siis keskimäärin nopeammin kuin repeämät. Yhteistä kaikille kudosvaurioille on vamman seurauksena syntyvä tulehdus eli inflammaatio. Se on elimistön oma prosessi, jossa vaurioalueelle saapuu kemiallisia tulehdustekijöitä, mitkä ajan kanssa korjaavat ja ”paikkaavat” vaurioituneen kohdan. Tähän kuluu aikaa vaurion vakavuudesta (lievä venähdys tai repeämä) riippuen 1-8 viikkoa.

Mitä merkitystä vammalla on koiralle?

Syntyneen vamman johdosta koira alkaa ontumaan eikä siis kykene varaamaan painoaan tasaisesti kaikille neljälle jalalle. Mietitäänpä hetki normaalia tilannetta kun kaikki on kunnossa ja neliveto on päällä tasaisesti. Tällainen tilanne on ihanteellinen koiran liikkumiselle ja sen on helppo käyttää kaikkia liikkumisen muotoja käyntiä, ravia ja laukkaa. Ontumisen seurauksena yksi jalka on poissa käytöstä tai se jalka varaa painoa vain osittain. Tämä vaikuttaa välittömästi koko koiran kehoon monella tavalla.

  • Koiran painopiste siirtyy ontuvasta jalasta poispäin, yleensä toiselle puolelle kehoa
  • Koiran terveet jalat ottavat siis lisää vastuuta ja joutuvat normaalia kovemmalle rasitukselle
  • Koiran selkärankaan ja kylkiluihin kohdistuu vääntöä ja selkäranka menee väkisinkin vinoon
  • Koiran lihakset voivat väsyä nopeammin ja lenkit voivat lyhentyä
  • Ajan kanssa koiran kehoon muodostuu lihaskireyttä ja rankaan syntyy jäykkyyttä eri liikesuuntiin, mitkä haittaavat koiran liikkumista

Ontuminen loppui ja koira on kunnossa –vai onko?

Usein ontuminen havaitaan helposti katsoessa koiran liikkumista, mutta toisinaan se voi olla haastavaa. Tämä liittyykin usein vamman vakavuuteen eli mitä selkeämpää ontuminen on, sitä enemmän on vauriota tapahtunut. Ontumisen kesto siis vaihtelee paljon parista askeleesta useampaan viikkoon. Ontuminen kuitenkin loppuu jossain vaiheessa (useimmiten) ja koiran kävely näyttää taas normaalilta. Riippuen koiran vamman vakavuudesta ja ontumisajan pituudesta voidaan päätellä onko koiralle ehtinyt kehittyä muualle kehoon liiallista rasitusta, kireyttä ja jäykkyyttä. Olen havainnut, että koirat oppivat todella nopeasti uuden tavan liikkua ja ne monesti pääsevätkin erinomaisesti eteenpäin ”kolmella” jalalla. Hintana tässä on edellä mainitut asiat eli kehoon kohdistuu rasitusta epätasaisesti ja varsinkin selkärankaan. Ongelmana tässä on se, että omistaja ei enää kykene silmillä havaitsemaan koiran liikkeen epäpuhtautta mikä on jäänyt ontumisesta ”päälle”.

Vastaanotolleni tulee jatkuvasti koiria, joilla on ontumista tai on ollut ontumista. Vammasta voi olla vuosia ja edelleen koiran kehosta löytyy siitä johtuvia kompensaatiolöydöksiä. Näitä löydöksiä ovat toispuoliset lihaskireydet, jalkojen lihasten tai jänteiden paksuuden erot ja selkärangan jäykkyys tiettyyn liikesuuntaan. Ontumista alun perin aiheuttanut lihasvamma paranee useimmiten viikoissa, mutta koiralle voi tuossa ajassa kehittyä muualle kehoon ongelmia. Tämän vuoksi suosittelen käyttämään koiraa osteopaatilla tai muulla terapeutilla aina ja heti ontumisen näennäisen loppumisen jälkeen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koiran ontuminen, osteopatia

Into Prahan -rottakoira kävi hoidossa

Tiistai 24.5.2016 klo 13:49 - Jerry Ketola, osteopaatti

Into Prahan -rottakoira kävi hoidossa, joka sujui parhaiten koiran ollessa sylissä. Intolla löytyi eniten tiukkuutta vasemmasta kyljestä, mikä lähti auki hienosti :)

Tapaan päivittäin koiria, joilla eniten löytyy tiukkuutta vasemmasta kyljestä (kylkiluiden liikkuvuus huonontunut) ja lähes poikkeuksetta nämä koirat harrastavat tai ovat harrastaneet tottelevaisuus lajeja. Näissä lajeissa on tyypillistä, että koira seuraa ohjaajaa vasemmalla puolella ja koira joutuu taipumaan oikealle ja katsomaan ylöspäin ottaessaan kontaktia ohjaajaan. Tästä seuraa kehon kompensaatiota ja toispuoleisuutta, jossa vasen kylki ikään kuin "pullistuu" ulospäin eikä siten pysty taipumaan niin hyvin vasemmalle. Hoito vasempaan kylkikaareen auttaa palauttamaan koira keskiasentoon ja vasemmalle taipuminenkin alkaa taas sujumaan.Into_prahanrottakoira2.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: osteopatia, koiraosteopatia, koiraosteopaatti

Dalmatiankoira Roope 13 -vuotta kävi hoidossa

Tiistai 22.3.2016 klo 8:30 - Jerry Ketola, osteopaatti

Pian 13-vuotias Dalmatiankoira Roope kävi hoidossa jäykän ja kipeä selän takia. Selkävaiva tekee liikkumisesta hankalaa etenkin portaissa tai liukkaalla lattialla. Roopella on todettu lumbosakraalistenoosia selkärangan L7-S1 välissä. Tämä tarkoittaa nikamien välistä kulkevan hermojuuriaukon kaventumaa ja kulumaa. Muutoin Roopen selkäranka näytti röntgenkuvissa suhteellisen normaalilta.

Aikaisempien hoitokokemusten perusteella Roopen hoito tehtiin koiran ehdoilla, tässä tapauksessa koira sai itse valita sille mielekkään hoitoasennon. Roope istui tai seisoi koko hoidon ajan painaen päätään olkapäätäni vasten ja tuntui rentoutuvan hienosti. Erityisesti Roope nautti niskalihasten käsittelystä :)

Ikääntyttä koiraa kannattaa hoidattaa, viimeisten vuosien elämänlaatu paranee ja koiran ei tarvitse kärsiä kivuista. 

Roope1.JPGRoope3.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: osteopatia, koiraosteopatia, selkäkipu, koira

Omistaja ja koirat hoidossa

Torstai 25.2.2016 klo 20:13 - Jerry Ketola, osteopaatti

image3.jpegWhippetit Hilla ja Peppi seuraavat omien hoitojensa jälkeen rentoutuneina kun omistajaa hoidetaan.

Samalla käynnillä onnistuu sekä koirien että omistajan hoidot varaamalla tarvittava määrä peräkkäisiä hoitoaikoja. 

Tervetuloa hoitoon!

Terveisin Jerry 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koiraosteopaatti, osteopatiaa koiralle

Kotiharjoitteita jäykkään rintarankaan

Keskiviikko 3.2.2016 klo 18:31 - Jerry Ketola, osteopaatti

image2.jpegimage.jpeg

Keskikokoinen villakoira Reino kävi hoidossa ja totesin sen vasemman puoleisissa kylkiluissa jäykkyyttä. Hoidon jälkeen katsoimme yhdessä omistajan kanssa kotiohjeeksi kylkiluiden ja rintarangan liikkuvuusharjoitteita.

Koiran oirekuvan ja mahdollisuuksien mukaan annan omistajille harjoitteita kotona tehtäväksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koiraosteopaatti, rintarangan jäykkyys, osteopatia

Koulutuspäivä eläinfysioterapeuteille

Sunnuntai 23.8.2015 klo 9:56 - Jerry Ketola

Heikoulutuskuva1.jpg

eilen pidin osteopaattisten tekniikoiden koulutuspäivän eläifysioterapeuteille Tampereen Valkkisella Koirakuntosalin tiloissa.

Oli erittäin antoisa ja opettavainen päivä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koiraosteopatia, koiraosteopaatti, koulutus

Cairn -terrieri Indie

Sunnuntai 16.8.2015

Indie2.png"Tulin kesäkuun puolessavälissä töistä kotiin ja vanhempi cairneistani, Indy 6,5 v. roikotti vasenta takajalkaansa. Hakeuduin Järvenpään Animagin kautta Moreliukselle Sipooseen tarkempiin tutkimuksiin. Mikael Morelius totesi Indyllä olevan polvessa nestettä ja lievää nivelrikkoa. Alkoi kevyen lenkityksen ja tulehduskipulääkkeiden syöntijakso. Tässä vaiheessa Indy ei juurikaan varannut vasemman takajalan varaan ja muutamat reippaammat pyrähdykset olivat sellaista jänislaukkaa. Mietin mikä muu voisi auttaa ja päätin kokeilla laserterapiaa. Kävimme siellä kuusi kertaa ja se tuntui helpottavan vaivoja. Viidennen kerran jälkeen Indy meni vuorokaudeksi hoitoon läheiseen koirahoitolaan ja sen jälkeen tilanne taas jostain syystä antamistani hoito-ohjeista huolimatta huononi alkutilanteeseen.  Lähdimme lomalle pohjoiseen ja kävin siellä vielä Oulun eläinklinikalla, koska halusin varmistuksen siitä oliko tilanne mennyt jotenkin huonommaksi. He tekivät saman nivelrikkolöydöksen polvesta ja lisäksi löysivät lonkasta nivelrikkoa, kipulääkkeillä ja maltillisilla lenkeillä jatkettiin edelleen.

Erään heinäkuisen aamulenkin yhteydessä törmäsin naapuriini jonka sheltillä oli ollut täsmälleen samat oireet ja diagnoosi. Hän oli käynyt eräällä toisella osteopaatilla ja koiran vaivat olivat lähes poistuneet. Häneltä kuulin ensimmäisen kerran Jerrystä ja varasin oitis ajan hänelle. Elokuun alussa menin Paloheinän vastaanotolle ja jo ensimmäisen kerran jälkeen huomasin Indyn kävelevän paremmin! Hänellä ei enää jalka pettänyt alta pissatessa (uros) ja hän myös uskalsi jonkin verran varata jalan päälle. Kävely tuntui rennommalta kuin aikoihin. Jerry oli käsitellyt Indyn oikeaa takajalkaa, joka oli mennyt varsin jumiin vasenta puolta varoessa. Noin viikko siitä kun olin käynyt vastaanotolla ja aloittanut Nutrolin-jointin antamisen, tein kesän ensimmäisen normaalin aamulenkin Indyn kanssa ja täytyy myöntää että se tuntui huojentavalta ja hymyilin pitkästä aikaa. Mennessämme toisen kerran vastaanotolle sai Jerry Indyltä vain parhaille kamuille suuntaamansa kaveriörinämörinä-moikkauksen hännänheilutuksen kera. Kaveri selvästi muisti, että tämä oli hyvä paikka. Käsittelyyn hän antautui kuin olisi mennyt johonkin luksushierontakäsittelyyn Smirking face tämän kerran jälkeen näyttää että kävely on vapautunut lisää jotein toiveikkaana odotamme vielä kolmatta käyntiä Jerry "ihmemies mc gyverin" vastaanotolla. Tulehduskipulääkkeetkin ovat jääneet onneksi tässä kohtaa tarpeettomiksi. Indy antaa hoidosta kymmenen tassupistettä!"

Koiran ontuessa jalkaa joutuvat muut jalat tekemään työtä normaalia enemmän, koska liikkuminen tapahtuu pääasiassa kolmella jalalla. Tästä seuraa usein ylirasitusta joihinkin raajoista ja selkään. Pitkään jatkuessa kipu voi levitä kipeästa jalasta laajemmalle kehoon, jolloin ongelmat vain lisääntyvät. Indie sai hoidosta apua ensi sijaisesti ylirasittuneisiin selän ja terveen takaraajan lihaksiin ja niveliin. Kannattaa viedä ontuva koira hoitoon!

Terveisin JerryKommentoi kirjoitusta. Avainsanat: osteopatia, koira, ontuminen

Rhodesiankoira Freddie

Maanantai 18.5.2015 klo 11:39 - Jerry Ketola, osteopaatti

Freddien omistajan kirjoitus:

Kohta 8-vuotiaalla Rhodesiankoira Freddiellä alkoi olla pissimisvaivoja loppusyksystä 2014. Freddie kävi toisinaan työpäiväni aikana pissillä kylpyhuoneen lattiakaivon päällä (se tottui siihen pentuna sisäsiistiksi opetettaessa). Välillä pissit tulivat useamman kerran viikossa, välillä oli yli viikkokin ilman pissivahinkoa. Välillä ulkona pissaaminen näytti vaikealta ja suihku oli heikko. Mietin, että kyseessä oli milloin liian pitkäksi venynyt työpäivä, milloin naapurin juoksuiset tyttökoirat, milloin vain vanhuuden vaivat. Muuten koira oli pirteän oloinen.

Vein Freddien lääkäriin 10.4. Koiralla oli esinahan tulehdus, johon se sai 10 päivän antibioottikuurin. Lääkäri huomasi Freddien selän takaosan olevan todella kova. Lääkäri arveli, että tulehdus on mahdollisesti vain sivulöydös. Hän kehotti odottamaan antibioottikuurin loppumista ja mikäli vaiva ei lopu, kannattaisi koiran selkä kuvata. Hän kehotti miettimään myös hierontaa tms.

Freddie kävi Jerryn luona ensimmäisen kerran 29.4. Edeltävänä päivänä Freddie oli taas pissinyt päivän aikana kylpyhuoneeseen. Seuraava käynti Jerryn luona oli 5.5. ja kolmas kerta 15.5. Freddie ei ole Jerryn hoitojen alettua enää pissannut sisälle. Ulkona pissa näyttää tulevan normaalisti. Freddiekin oppi ensimmäisen kerran jälkeen nauttimaan käsittelystä.Näyttää siltä, että Jerryn hoidot ovat auttaneet Freddien pissivaivaan. Loistavaa tässä on myös se, ettei parantuneen tilanteen ylläpitämiseksi tarvita säännöllisiä käyntejä, mekin menemme varmaan syksyllä vasta uudelleen katsomaan, missä kunnossa vanhus on!

freddie.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: osteopatia, koira

Pitkäkarvainen collie Benson

Torstai 19.3.2015 klo 15:15 - Jerry Ketola, osteopaatti

Pitkäkarvainen collie Benson täyttää seuraavaksi jo kunnioitettavat 12-vuotta. Bensonille on iön myötä kehittynyt selkärankaan spondyloosia eli kulumaa, jossa nikamat pyrkivät luutumaan toisiinsa. Spondyloosi etenee yleensä hitaasti ja välillä on kipuja, jotka vaikeuttavat koiran liikkumista ja makuulta nousemista jne.

Benson käy säännöllisesti hoidossa, jonka avulla sen arjen toimintakyky pysyy hyvänä. Positiivisena sivutuotteena Benson ei ole enää niin ärtyisä muita koiria kohtaan. 
Osteopaattinen hoito on lempeää ja sopii myös iäkkäiden koirien toimintakyvyn ja elämänlaadun parantamiseen.
benson.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: osteopatia, koiraosteopaatti

Bichon Frise Lea

Torstai 19.3.2015 klo 15:05 - Jerry Ketola, osteopaatti

Kolme-vuotias Bichon Frise Lea hyppäsi viime kesänä veneestä laiturille noin 2 m pudotuksen ja oli ulvahtanut kovasti. Omistaja vei Lean heti eläinlääkäriin, jossa tutkittiin mm. kaikki sisäelimet ja otettiin röntgenkuvat ja kaikki todettiin olevan kunnossa.

Pian tapahtuneen jälkeen Lea oli haluton leikkimään muiden perheen koirien kanssa ja käveli häntä alhaalla. Näyttelyssä tuomari oli huomauttanut laiskasta liikkumisesta.

Omistaja päätti tuoda Lean hoitooni, jossa totesin lannerangan olevan täysin jäykkä ja lihakset olivat tiukat koko takapään alueella. Jo ensimmäisen hoidon jälkeen Lean vointi koheni ja se oli lähes oma iloinen itsensä. Lea on käynyt hoidossa viime kesän jälkeen yhteensä viisi kertaa ja on täysin kunnossa.
lea_bischon.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koiraosteopatia, selkävaiva, osteopatia

Vilin jäykkyys hoidettiin kuntoon

Tiistai 17.3.2015 klo 12:14 - Jerry Ketola, osteopaatti

6-vuotias Vili Walshin corgi kävi kaksi kertaa hoidossa. Ensimmäisen hoitokerran jälkeen Vili ei enää miettinyt autoon hyppäämistä, vaan se sujui kuin rasvattu. Juoksukin muuttui enemmän kiitolaukaksi entiseen lönköttelyyn verrattuna.

Hienoa Vili ja hyvää kevään jatkoa! vili_2.jpg

Jerry, osteopaatti

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koiraosteopatia, osteopatia, jäykkyys

Töpöttäen tuli -kipittäen lähti

Tiistai 26.8.2014 klo 17:25 - Jerry Ketola, osteopaatti

Kääpiömäyräkoira Fide tuli vastaanotolleni töpöttelevän askelluksen takia. Fide on 12-vuotias muuten pirteä mäykky, mutta sen kävely oli mennyt yhtäkkiä vaivalloiseksi töpöttelyksi.

Parin osteopaattisen hoidon jälkeen Fide lähti reippaasti kipittäen kotia kohden. Koiran omistajalle tuli hyvä mieli kun koira on taas kunnossa ja kivuton. Fiden kipuilu ja töpöttelevä askel johtuivat selkärangan (nikamien "lukittumisesta") jäykkyydestä. Koiran ikään liittyvää jäykkyyttä voidaan hoitaa osteopatialla, joka sopii tavallisille kotikoirille ja aktiivisille harrastuskoirille rotuun katsomatta. 

terveisin Jerry / osteopaatti

fide2.jpgfide1.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: osteopatia, koira, koiraosteopatia

Ilona Doggi

Keskiviikko 20.11.2013 klo 19:57 - Jerry, koiraosteopaatti

doggi.jpgIlona Tanskandoggi kävi kolmannen kerran hoidossa. Liikkeet ovat nyt sen verran hyvät, että seuraava kerta menee ensi vuoden puolelle. Sympaattinen koiruus kerta kaikkiaan, nähdään taas!

Terveisin,

Jerry

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: osteopatiaa koiralle

Prahan rottakoira Pertto

Keskiviikko 20.11.2013 klo 19:54 - Jerry, koiraosteopaatti


prahan_rottakoira.jpgHei

maanantaina hoidossa kävi harvinaisen rodun edustaja Prahan rottakoiran pentu. Koira tutkittiin ja hoidettiin hyvässä yhteishengessä :)

Hyvää jatkoa Pertolle, ehkä nähdään myöhemmin. 

Terveisin,

Jerry 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: osteopatiaa koiralle

Rintarangan jäykkyys

Maanantai 11.11.2013 klo 10:07 - Jerry, koiraosteopaatti

Heith_seisten_2.jpg

moni koiranomistaja, joka on käyttänyt koiraansa hoidoissa on varmasti kuullut rintarangan jäykkyydestä. Rintaranka on jo lähtökohtaisesti melko jäykkä, koska siihen kiinnittyvät koiran kylkiluut, muodostaen nivelen jokaisen rintarangan nikamien kanssa. Varsinkin agilitya harrastavilla koirilla rintaranka ottaa vastaan satoja ja tuhansia iskuja esteiltä alas tultaessa ja ajan kanssa se voi jäykistää rintarangan jäykäksi paketiksi mikä haittaa suoritusta.

Kuvassa käsittelen sheltiltä jäykkää rintarankaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: selkä, koira, osteopatia

Pallean ja vatsalihasten vapautus

Maanantai 11.11.2013 klo 10:01 - Jerry, koiraosteopaatti

Heiwp_20131024_001.jpg

tutkin jokaiselta koiralta pallea- ja vatsalihasten kunnon. Mitä enemmän koira harrastaa aktiivisesti sitä useammin myös pallea on tiukka. Pallea on tärkeä lihas, sillä se on tärkein lihas sisäähengitysvaiheessa. Vauhtilajeissa pallean tulee toimia parhaalla mahdollisella tavalla, jotta happi kulkeutuu lihaksiin tehokkaasti.

Kuvassa teen pallean hoitoa Jack Russel Parson -koiralle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koira, osteopatia

Pentutarkistus

Lauantai 9.11.2013 klo 10:32 - Jerry, koiraosteopaatti

Heipentu_1.jpg

vastaanotollani  on viime aikoina vieraillut tiuhaan tahtiin myös koiran pentuja. Pentua kannattaa käyttää näytillä, jos tavoitteena on aktiivinen harrastustoiminta, kuten agility. Toisaalta joskus pentukin voi liikkua huonosti tai ontua, mitkä voivat johtua lihas- tai selkärankaperäisistä häiriöistä eli "jumeista".

Tässä yksi iloinen pentu, joka kävi vastaanotollani tarkistuksessa ja hoidossa. Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koira, pentu, osteopatia

Koiran suurentunut eturauhanen

Tiistai 21.5.2013 klo 12:14 - Jerry Ketola, koiraosteopaatti

Hei,

vastaanotollani on käynyt useita uroskoiria, joilla eläinlääkäri on todennut hyvänlaatuisesti suurentuneen eturauhasen. Kun eturauhasen koko kasvaa se voi painaa sitä ympäröiviä hermoja, joista voi seurata takapään lihasten heikkoutta ja kipua. Tyypillistä on, että koiran jalat ovat ns. koiran alla, etureiden lihakset ova kireät ja takapotku on lyhyt. Hermoärsytys voi aiheuttaa kierteen, jossa suurentunut ja tulehtunut elin ei pääse rauhoittumaan, vaan on jatkuvan ärstyksen alaisena.

Osteopaattisella hoidosta voi olla apua kipukierteen katkaisemissa ja suosittelen hoidon kokeilemista ennen muita mahdollisia toimenpiteitä. Yleensä 2-3 hoitokertaa riittää hoitovasteen saamiseksi. 

Terveisin Jerry / koiraosteopaatti

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eturauhanen, osteopaatti, koiralle osteopatiaa

Koiran harrastukset ja lihashuolto

Sunnuntai 28.4.2013 klo 14:12 - Jerry Ketola, koiraosteopaatti

Hei

suuri osa vastaanotolleni tulevista koirista harrastaa agilitya, tokoa, suojelua, mejää jne. Koirien harrastaminen ja kilpaileminen on lisääntynyt viime vuosina hurjasti. Suomen Agilityliiton mukaan lajin parissa liikkuu yli 10 000 harrastajaa. Agility ja muut lajit palvelevat hyvin koiran perustarpeita kuten liikkumista, aivojen ja aistien käyttöä ja sivutuotteena koiran ja omistajan kunto kasvaa mukavasti.

Mainitsemistani lajeista varsinkin agility voi rasittaa koiraa niin paljon, että se tarvitsee hoitoa ja kuntoutusta. Agilityssa koiran etupää joutuu kovalle rasitukselle hyppyjen alastulossa ja selkärankaan kohdistuu kiertovoimia ja vääntöä kepeissä. Suosittelen koiran käyttämistä vastaanotollani rasituksen määrästä riippuen kilpailevilla koirilla 2-3 kk välein ja harrastavilla koirilla noin 1/2 vuoden välein. Säännöllisellä hoidolla koira pysyy koko ajan hyvässä kunnossa. Koiran loukatessa itsensä kannattaa se tuoda tarkistettavaksi niin pian kuin mahdollista, sillä ajoissa aloitettu kuntoutus nopeuttaa vamman paranemista ja estää siitä johtuvien kompensaatioiden syntymistä muualle koiran kehoon.

Mukavaa loppukevättä!

Terveisin Jerry

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: agility, koiralle osteopatiaa

Vanhemmat kirjoitukset »